Hormonfria preventivmedel

Finns det preventivmedel för män? Här får du svaret!

Än så länge är preventivmedlen för män väldigt få. De enda metoderna som finns för män att välja på utan att behöva förlita sig på kvinnan är egentligen kondom och sterilisering.

Vilka preventivmedel för män finns det idag?

Det finns egentligen inga preventivmedel för män idag på marknaden, men det finns preventiva metoder för att undvika oönskade graviditeter. Men även dessa är väldigt få för männens del, och det finns egentligen endast två stycken att tala om.

Båda metoderna handlar om fysiska metoder där man hindrar spermier från att ta sig till livmodern och där befrukta ett ägg.

Den ena metoden är kondom som träs på en erigerad penis och samlar upp spermierna efter mannens utlösning. Den andra metoden är en manlig sterilisering, vasektomi som det kallas. En vasektomi är dock ett permanent ingrepp och bör endast utföras om du är helt säker på att du inte vill kunna producera barn i framtiden.

Varför finns det så få preventivmedel för män?

Den frågan kan svaras med två olika svar, och det ena svaret är att det inte finns ett lika stort ekonomiskt intresse hos läkemedelsbolagen gällande manliga preventivmedel som för kvinnliga.

Det andra svaret är att våra biologiska skillnader helt enkelt gör det svårare att ta fram lika säkra manliga preventivmedel som kvinnliga. Kvinnor har ägglossning endast en gång per månad, medan män har produktion av spermier hela tiden och det är helt enkelt mycket svårare att hämma spermieproduktionen.

Vilka manliga preventivmedel talas det om i framtiden?

Det har länge pratats om när det första manliga p-pillret ska komma, men ännu är det inget som är på gång. Eftersom män kan producera barn hela tiden är det svårt att ta fram någon hormonfri metod som det finns för kvinnor, så som temperaturmetoden exempelvis.

Ett manligt preventivmedel måste ha en hormonell påverkan, för att kunna verka spermiedödande. Det preventivmedlet för män det pratas mest om just nu och som troligtvis kommer att vara det som kommer först ut på marknaden är en p-gel. En gel man stryker över axlarna som påverkar spermieproduktionen.