Hormonfria preventivmedel-

Menscykel

Vilka naturliga preventivmedel finns? Vi går igenom här!

Naturliga preventivmedel innebär preventivmedel eller metoder som förhindrar graviditet men som inte innehåller några hormoner. Ett naturligt preventivmedel blockerar spermiernas väg till livmodern eller hjälper dig att ha koll på när du är fertil.

Vad är ett naturligt preventivmedel?

Ett naturligt preventivmedel är ett preventivmedel som inte innebär att du tillför hormoner till kroppen. Man kan säga att det finns två olika typer av naturliga preventivmedel, den ena är någon slags fysisk blockering så att spermier inte kan ta sig till livmodern medan den andra är metoder för att ta reda på när du är fertil.

Varför använda ett naturligt preventivmedel?

Det finns flera olika anledningar till att man vill använda ett naturligt preventivmedel och undvika att använda sig av hormoner. Den ena är att hormoner kan ha biverkningar på oss, exempelvis medför p-piller en något ökad risk för blodpropp.

Många kvinnor tycker också att tillförandet av hormoner påverkar deras humör och mående. Även här har det visat sig att användandet av p-piller kan ge ångest. Vi vet inte heller vilka långtidseffekter det finns av att tillföra syntetiska hormoner till kroppen.

Är naturliga preventivmedel säkra

Generellt är de flesta naturliga preventivmedel säkra, om de används och utförs på rätt sätt, men det gäller även preventivmedel som innehåller hormoner.

När det gäller exempelvis kondom och cervixpessar är det viktigt att den appliceras noggrant och på rätt sätt. Medan kopparspiral sätts in av en barnmorska eller gynekolog och du riskerar inte att göra fel.

Gällande metoder som går ut på att du håller koll på menscykelns olika faser och tar reda på när du är fertil är det viktigt att du följer metoden till punkt och pricka. För de flesta metoder behöver du först använda den under några månader och lära känna just din kropp, innan du kan lita på den som ett preventivmedel helt och hållet.

Vilket naturligt preventivmedel är bäst?

Vilket av alla naturliga preventivmedel som är bäst är helt omöjligt att säga, eftersom det beror på dig och din livsstil. Något som åtminstone är viktigt att komma ihåg är att kondom är det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.