Hormonfria preventivmedel

Finns det ekologiska kondomer? Få svaret här!

Även om utbudet fortfarande är relativt litet börjar det dyka upp fler och fler ekologiska och miljövänliga kondomer på marknaden. Miljövänliga kondomer är tillverkade av rättvisemärkt naturgummi.

Vad innebär miljövänliga eller ekologiska kondomer?

Vanliga kondomer är vanligtvis tillverkade av latex, som förvisso är ett material som inte har allt för negativ påverkan på miljön om de återvinns på rätt sätt. En kondom ska alltid slängas i hushållssoporna och aldrig spolas ned i toaletten eller på annat sätt riskera att hamna i avloppet.

Miljövänliga kondomer är också tillverkade av latex, eller annat naturgummi men som är fairtrade-märkt. Det innebär att anställa som har hjälp till att tagit fram produkten arbetar under rättvisa arbetsförhållanden.

Men kondomer kan också innehålla andra ämnen som inte är bra för kroppen och en del av dem kan till och med vara hormonstörande. Ett exempel är parabener som kan förekomma i glidmedel som finns på vanliga kondomer. Ekologiska kondomer innehåller aldrig ämnen som är skadliga för dig eller för miljön.

Förpackning och transport

När man pratar om ekologiska och miljövänliga produkter måste man också ha förpackningar och transport i åtanke. Kondomer är ofta förpackade i små plastförpackningar och plast har stor negativ miljöpåverkan. Miljövänliga kondomer är förpackade på annat sätt, vissa märken är exempelvis istället packade i kartong.

Finns det någon nackdel med miljövänliga kondomer?

De enda nackdelarna som egentligen finns med miljövänliga och ekologiska kondomer är att de är dyrare än vanliga kondomer och svårare att få tag på. Du hittar sällan dessa kondomer i vanliga butiker utan behöver antingen beställa dem online eller handla dem i butiker som är inriktade mot ekologiska produkter.

Eftersom utbudet är mycket mindre kan det också vara svårare att hitta en passform som känns perfekt, även om det finns i flera olika storlekar och de allra flesta kan hitta en modell som har en säker passform.

Tyvärr är det praktiskt taget omöjligt att hitta kvinnliga kondomer som är ekologiska och miljövänliga.