Hormonfria preventivmedel

Fungerar sekretmetoden bra? Läs mer här!

Billingsmetoden

Sekretmetoden eller billingsmetoden som den också kallas är en metod där man undersöker sekretet som kommer från livmoderhalsen för att ta reda på när man som kvinna är fertil eller inte. Sekretet ändrar konsistens under menscykelns faser.

Vad är sekretmetoden/billingsmetoden

Sekretmetoden eller billingsmetoden är en naturlig metod för att ta reda på när man är fertil eller inte. Precis som med kalendermetoden och temperaturmetoden har den ingen påverkan på kroppen utan går endast ut på att följa menscykelns olika faser.

Du kollar själv konsistensen på ditt sekret genom att föra in ett finger i slidan och sedan se efter.

Metoden kallas för billingsmetoden eftersom den uppfanns av John Billings.

De fyra olika sekreten

Enligt sekretmetoden producerar cervix, alltså livmoderhalsen fyra olika sekret. Dessa är:

  • Grindsekret. Ett tjockt sekret som stänger ute spermierna, mer likt en flytning. Så här ser slemmet ut före och efter din fertila period.
  • Låsningssekretet. Också relativt tjock, men ändå tunnare och mer glidit än grindsekretet. Låser ute de dåliga spermierna. Finns i början av din fertila period.
  • Spermieledande sekret. Ett halkigt slem som leder spermierna uppåt mot livmodern. Finns under den senare delen av din fertila period.
  • Portvaktssekret. Sekretet som uppstår på självaste dagen för ägglossningen. Ser till så att spermierna simmar in i livmodern.

Hur ser man skillnad på de olika sekreten?

Du kan vara bra att ha någorlunda koll på var i menscykeln du befinner dig i när du ska undersöka ditt sekret, och även för att slippa undersöka det varje dag. Du undersöker sekretet genom att föra in ett pekfinger i slidan. Tryck sedan ihop pekfinger med tummen om sekretet hålls ihop och bildar en 3–5 cm lång brygga mellan fingrarna befinner du dig i en fertil fas.

Fördelar med sekretmetoden

Fördelen med sekretmetoden är att den är helt naturlig och även helt kostnadsfri. Du gör ingen påverkan på kroppen, varken med hormoner eller något annat främmande ämne. Allt du gör är att du undersöker kroppens naturliga funktioner och förhåller dig sedan till det.

Nackdelar med sekretmetoden

Nackdelen med sekretmetoden är att det kan vara relativt svårt att bedöma vilket sekret det är. Hos en del kvinnor finns sekretet endast långt in i slidan, vid livmoderhalstappen, vilket innebär att du måste komma in rätt långt med fingret för att kunna undersöka.

Det är viktigt att du har rena händer, och att du inte råkar riva dig själv med naglarna.

Är sekretmetoden säker?

Billingsmetoden, eller sekretmetoden, är en av de minst säkra hormonfria metoderna för att undvika graviditet. Dels för att kvinnors sekret kan se olika ut, men främst för att det faktiskt kan vara väldigt svårt att bedöma sekretet på ett korrekt sätt.

För att öka säkerheten bör du undersöka ditt sekret under en sex månaders period innan du börjar använda metoden som preventivmedel, för att få kännedom om just din kropp.