Vad är temperaturmetoden? Vi berättar allt här!

De dagarna under menscykeln som du är fertil höjs din kroppstemperatur. Genom att dagligen mäta kroppstemperaturen med en preventivmedel termometer kan du se när du bör undvika samlag eller använda kompletterande skydd för att undvika graviditet.

Vad är temperaturmetoden?

Temperaturmetoden är en hormonfri metod för att undvika oönskade graviditeter. Temperaturen under menscykeln varierar och under de dagarna du är fertil ökar kroppstemperaturen med cirka en halv grad.

Genom att mäta kroppstemperaturen med en termometer kan du på så vis se när du har ägglossning och är fertil. Det är viktigt att du alltid mäter kroppstemperaturen direkt på morgonen när du vaknar, eftersom den höjs naturligt när du kliver upp och börjar röra på dig.

Hur använder jag mig av temperaturmetoden?

Det är viktigt att du mäter din kroppstemperatur dagligen och på samma tid varje dag för att metoden ska fungera så bra som möjligt och faktiskt vara säker. Du kan ta temperaturen med en helt vanlig febertermometer, men det finns speciella preventivmedel termometers som kallas p-dator. Du kan koppla några av dessa till en app som för statistik och som talar om för dig när du är fertil.

De dagar din basala kroppstemperatur är förhöjd kan du bli gravid och bör vid samlag använda kompletterande skydd, exempelvis kondom eller cervixpessar.

Fördelar med temperaturmetoden

Temperaturmetoden är helt naturlig och du behöver inte tillföra någonting till kroppen. Den har med andra ord ingen inverkan alls på din kropp. Allt du gör är att du följer kroppens naturliga cykel och anpassar dig efter den.

En fördel är också att den kan användas både för att inte bli gravid men också för att öka chanserna till att faktiskt bli gravid, eftersom du vet när du har ägglossning och är fertil.

Nackdelar med temperaturmetoden

Den stora nackdelen med temperaturmetoden är att det krävs att du är noggrann och regelbunden med din temperaturmätning för att den ska vara säker.

Du måste mäta din kroppstemperatur direkt när du vaknar, alltså innan du klivit ur sängen och gärna exakt samma tid varje dag. Det vill säga kliver du upp olika tider varje dag är den här metoden inte lämplig för dig.

Kostnad

Kostnaden för att använda dig av temperaturmetoden behöver egentligen inte bli mer än vad priset för en enkel febertermometer är.

Du kan om du vill köpa en speciell termometer eller en app som hjälper dig att hålla koll och registrera din uppmätta temperatur varje dag för att få mer exakt statistik.

Är temperaturmetoden säker?

Temperaturmetoden är en säker metod om den utförs på ett korrekt vis. Det är viktigt att du använder dig av en mycket precis kroppstermometer eftersom temperaturen endast stiger cirka en halv grad.

Det är också viktigt att du mäter din basala kroppstemperatur, det vill säga precis när du har vaknat och inte kliver upp ur sängen först.