Hormonfria preventivmedel

Kalendermetoden → Lär dig allt du behöver här.

Kalendermetoden innebär att du räknar ut när du borde ha din ägglossning och därmed också är fertil. Fertiliteten är som högst 12 – 16 dagar före nästa mens, och under de dagarna bör du undvika oskyddat samlag.

Hur fungerar kalendermetoden?

Kalendermetoden innebär att du kan räkna ut fertila dagar genom att ha koll på när du har din menstruation, och utifrån den räkna ut när du har ägglossning. Ägglossning brukar ske cirka 12–16 dagar före nästa mens, och du bör alltså under dessa dagar undvika oskyddat samlag för att inte bli gravid.

Räkna ut fertila dagar

Innan du bör förlita dig på kalendermetoden bör du ha fört journal över de senaste sex månadernas menscykler. Skriv upp i en kalender hur lång varje menscykel är. Vanligtvis brukar en menscykel vara mellan 25 och 31 dagar.

Dra sedan av 18 dagar från det kortaste intervallet på menscykeln och 11 dagar från det längsta intervallet.

Räkneexempel:

Är din kortaste menscykel 27 dagar drar du bort 18 dagar och får då dag nummer 9.

Är din längsta menscykel 31 dagar drar du bort 11 dagar och får då dag nummer 20. Det innebär att mellan dag nummer 9 och 20 i din menscykel är du mest fertil och bör undvika oskyddat samlag.

Säkra perioder app och menscykel kalender

Det finns idag appar för säkra perioder som kan hjälpa dig med uträkningen. Allt du behöver göra då är att fylla i vilka dagar du har din mens, och sedan kommer appen att notifiera dig om vilka dagar du är fertil. Det finns också ägglossningskalendrar att köpa som kan göra det manuella räknandet enklare för dig än vad det är med en vanlig kalender.

Fördelar med kalendermetoden

Precis som med temperaturmetoden innebär kalendermetoden ingen som helst påverkan på din kropp av främmande ämnen eller föremål. Allt du gör är att hålla koll på din kropps cykel och följa och anpassa dig efter den.

En annan fördel med kalendermetoden är att den är helt kostnadsfri, du behöver inga hjälpmedel överhuvudtaget, förutom möjligtvis en almanacka eller kalender.

Nackdelar med kalendermetoden

Den största nackdelen med kalendermetoden är att den fungerar i princip bara om du har en regelbunden menscykel. Är din menscykel väldigt oregelbunden kommer det vara mycket svårt att räkna ut när du har ägglossning och metoden blir då mycket osäker.

Kalendermetoden skyddar inte mot könssjukdomar, vilket kan ses som en nackdel.

Är kalendermetoden säker?

Kalendermetoden är en av de mest osäkra metoderna. Eftersom det endast är en generell beräkning över hur en normal menscykel fungerar är det inte alls säkert att du har ägglossning på beräknade dagar.

Vill du göra metoden mer säker kan du under de första sex månaderna när du journalför din menscykel även använda dig av ägglossningstest, för att se när i menscykeln just din ägglossning brukar förekomma.

Har du mycket oregelbunden mens är kalendermetoden mycket osäker och bör inte användas som preventivmedel.