Hormonfria preventivmedel

Vad är en kvinnlig kondom? Vi har svaret här!

Kvinnliga kondomer är inte alls lika vanliga som manliga kondomer men fungerar på liknande sätt. Istället för att den träs på mannens penis placerar kvinnan kondomen inne i slidan.

Vad är en kvinnlig kondom?

Grundtanken med den kvinnliga kondomen är densamma som för en manlig kondom. Kvinnan och mannens kön separeras med hjälp av en plast- eller latexcylinder. Den kvinnliga kondomen är oftast tillverkad av mjukplast.

Den kvinnliga kondomen har en ytterring och en innerring, innerringen förs in i slidan medan ytterringen stannar kvar på utsidan och förhindrat kondomen att åka in i slidan under samlaget. När mannen för in sin penis i slidan under samlag för han in den i kondomen.

Bakgrunden till kvinnliga kondomer

Kondom är egentligen det enda preventivmedlet idag som män kan använda sig av och samtidigt är det också det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Många har inte tyckt att det är rättvist att män ska ha kontrollen över ett så viktigt preventivmedel och därför uppkom även kvinnliga kondomer.

Kvinnliga kondomer har producerats sedan 1990 men har inte fått lika stort genomslag som vanliga kondomer.

Är kvinnliga kondomer säkra?

Kondom överlag är en mycket säker preventivmetod och det gäller även den kvinnliga kondomen. Om den används på ett rätt sätt, det vill säga placeras med ytterringen utanför slidan så att kondomen varken åker in eller ut vid samlag är risken att du ska bli gravid mycket liten.

Ta alltid ut kondomen ur slidan direkt efter samlag för att inte riskera att spermier åker utanför och hamnar i slidan.

Precis som den manliga kondomen är den kvinnliga kondomen en förbrukningsvara och bör inte användas mer än en gång.

Vad kostar kvinnliga kondomer?

Priset för kvinnliga kondomer är generellt högre än för manliga kondomer. En kvinnlig kondom kostar runt 30 kronor. Därför kan det bli ett dyrt preventivmedel om man vill använda det ofta, men då är det viktigt att komma ihåg att kondom är det enda som skyddar som sexuellt överförbara sjukdomar.