Menscykel

Vilka faser består menscykeln av? Vi berättar allt här.

Perioden mellan mensens första dag och första dagen på nästa mens kallas för en menscykel. En menscykel brukar vara mellan 25–31 dagar och består av fyra olika faser.

Menscykelns faser

Menscykeln består av fyra olika faser, och de olika faserna varar under olika lång tid. Den kortaste faser vara endast i några dagar medan den längsta fasen vara i cirka två veckor.

Menscykelns faser heter:

  1. Menstruationsfasen
  2. Follikelfasen
  3. Ovulering
  4. Lutealfasen

1.     Menstruationsfasen

Den första fasen på menscykeln och startar den första dagen du får din menstruationsblödning. Fasen vara vanligtvis 3–6 dagar och det är alltså under den här perioden du har din mens. Unden den här fasen kan du inte bli gravid.

2.     Follikelfasen

Menscykelns andra fas och även denna börjar faktiskt samma dag som du får din blödning. Denna fas varar dock ända fram till ägglossning och pågår med andra ord cirka 7–10 dagar. Äggstockarna producerar mycket östrogen för att livmoderslemhinnan ska växa och bli tillräckligt stark för att kunna fästa ett befruktat ägg.

Inte heller under denna fas kan du bli gravid. Däremot kan spermier leva kvar inne i kvinnan kropp i cirka fem dagar och har du samlag under denna period finns det en risk att spermierna överlever till nästa period.

Därför bör du börja använda ett preventivmedel vid samlag i slutet av denna fas om du inte vill bli gravid. Exempel på bra tillfälliga hormonfria preventivmedel är kondom och cervixpessar.

3.     Ovulering

Även kallad ägglossning och denna fas pågår under 3–4 dagar. De första dagarna börjar äggfollikeln spricka upp och ägget slungas sedan ut från äggstocken, och vandrar genom äggledaren ner till livmodern.

Om ägget inte blir befruktat inom 24 timmar dör ägget. Under denna fas är det störst risk att bli gravid.

4.     Lutealfasen

Menscykelns sista och även längsta fas. Den här fasen pågår i cirka 14 dagar och sträcker sig från ägglossning till och med nästa menscykels första dag. Det är under den här perioden ett eventuellt befruktat ägg tas hand om av livmodern.

Under slutet av denna fas kan PMS vara som värst då många hormoner i kroppen arbetar inför nästa menscykel.