Kondom → Vi berättar allt om kondomer!

Kondom är ett fysiskt skydd mot graviditet och mot könssjukdomar. En kondom är en tunn hylsa ofta bestående av latex men finns även i plast som rullas över penis och förhindrar spermier att åka in i slidan eller anus vid manlig utlösning.

Vad är kondom?

Kondom är ett hormonfritt preventivmedel som används av mannen. En kondom är oftast tillverkad i latex men finns även i mjukplast. Kondomen träs på mannens erigerade penis innan samlag och ska användas under hela samlaget.

När mannen får utlösning samlas spermierna i kondomen, och kan inte ta sig in i slidan eller anus. I och med att inga kroppsvätskor utbyts när kondom används skyddar den även mot könssjukdomar. Kondom är faktiskt det enda preventivmedlet som också skyddar mot just könssjukdomar.

Kondomer har oftast glidmedel på sig, men kan med fördel kompletteras med ännu mer glidmedel.

Finns det olika kondomer?

Kondomer finns i många olika modeller och i princip alla män kan använda kondom. Det vanligaste är att kondomen är tillverkad i latex, men för den som inte tål latex finns det även kondomer tillverkade i plastmaterial.

Kondomer finns i flera olika storlekar, tjocklekar och passformer, och finns även med detaljer som knottror och liknande för att öka njutningen för kvinnan.

Det finns även kvinnliga kondomer även om det inte alls är lika vanligt.

Är kondom säkert?

Om en kondom används på rätt sätt är det ett mycket säkert preventivmedel. Kondom måste användas under hela samlaget, och direkt efter utlösningen bör mannan dra ut sin penis från vaginan för att inte riskera att spermier åker ut när erektionen lägger sig och kondomen inte sitter lika tight.

Använd alltid en kondom i rätt storlek och kom ihåg att kondom är en färskvara. Latex är ett material som torkar ut, och blir den för gammal finns det en risk att den spricker under tiden den används.

Vad kostar kondomer?

Priset på kondomer varierar, men en förpackning med cirka 10 kondomer kostar mellan 30 och 150 kronor. De billigare varianterna är precis lika säkra som de dyrare, men kan ge olika sensoriska upplevelser.