Cervixpessar → Vad är pessar och hur fungerar dem?

Ett cervixpessar är en skål av silikon som förs in i slidan och täcker livmodertappen, som egentligen heter cervix. Genom att den täcker livmodertappen förhindrar den spermier att ta sig in i livmodern och skyddar på så sätt från graviditet.

Hur används ett cervixpessar?

Ett cervixpessar är mindre än ett vanligt vaginalpessar och täcker endast livmodertappen. Du för in pessaren genom att först trycka ihop den något och sedan föra in den i slidan. Innan du för in pessaret ska den smörjas in med pessargel. Gelet gör att dels att den glider bra in men framför allt är det spermiedödande. Gelen tillsammans med cervixpessaret fungerar som ett preventivmedel.

Efter ett samlag ska cervixpessaret sitta kvar inne i slidan i minst sex timmar, för att förhindra att inga spermier tar sig in till livmodern. Ett cervixpessar kan sitta kvar upp till 48 timmar.

Efter användning tvättar du av den med mild tvål och vatten.

Hur säker är ett cervixpessar?

Pessar generellt är inte ett speciellt säkert preventivmedel, och det finns en relativt stor risk att du blir gravid trots användning av pessar jämfört med andra preventivmedel. Ett cervixpessar har dock en något högre säkerhet än ett vanligt vaginalpessar.

Ett pessar bör alltid provas ut av en barnmorska för att den ska sitta så bra som möjligt i slidan, men eftersom ett cervixpessar endast täcker livmodertappen är passformen inte lika avgörande som på ett vaginalpessar.

Cervixpessaret måste användas i kombination med pessargel för att fungera optimalt.

Fördelar med ett cervixpessar

Den största fördelen med ett cervixpessar är förstås att den är hormonfri. En annan stor fördel är att den är bra både för ekonomin och för miljön, eftersom du kan använda samma pessar upp till två år om du sköter om den.

En annan fördel är att cervixpessaret inte känns under ett samlag för någon av parterna så länge den är insatt på rätt sätt.

Eftersom den kan sitta kvar inne i slidan i 48 timmar behöver du inte oroa dig över att snabbt kunna ta ut den efter ett samlag, utan kan med fördel göras dagen efter.

Nackdelar med ett cervixpessar

Den största nackdelen är att om den inte används på ett korrekt sätt är cervixpessaret inte speciellt säker för att motverka oönskade graviditeter. Du behöver vara noggrann vid införandet och följa instruktionerna.

En annan nackdel är att den måste kompletteras med spermiedödande gel, som är en förbrukningsvara. Så även om pessaret håller i två år behöver du se till att du inte får slut på pessargel.

En uppenbar nackdel är såklart också att ett cervixpessar inte skyddar mot könssjukdomar som en kondom gör.

Vad kostar ett cervixpessar?

Ett cervixpessar kostar cirka 800 kronor och kan som sagt användas i upp till två år. Du behöver komplettera med pessargel som kostar mellan 100 och 200 kronor per tub. En tub räcker till cirka 15 användningar.

Beroende på hur ofta du använder ditt pessar kommer det att bli dyrare eftersom du då förbrukar med pessargel.

Cervixpessar är fortfarande ganska ovanligt i Sverige och enklast att köpa den är via nätet. Femcap är det kändaste märket för ett cervixpessar.

Pessargelet kan du däremot köpa på närmsta apotek eftersom de säljs till vaginala pessarer som är mycket vanligare.