Hormonfria preventivmedel

Går man upp i vikt av p-piller? Få svaret här!

En vanlig kommentar kring p-piller är att man går upp i vikt vid användning. Studier visar dock att så är inte fallet och det finns inget samband mellan viktuppgång och användning av p-piller.

Är du rädd att gå upp i vikt av p-piller?

Det behöver du inte vara, eftersom många studier visar att det inte finns något samband mellan viktuppgång och användandet av p-piller, i alla inte några hormonella samband.

Däremot kan p-piller ha andra biverkningar som gör att du blir mer sötsugen och därmed ökar ditt energiintag som i sin tur leder till viktuppgång. Studier visar att många som äter p-piller känner sig mer nedstämda vilket kan leda till ett mer osunt ätbeteende.

Viktuppgång eller andra biverkningar av p-piller

Det finns dock ett fåtal studier som hävdar att syntetiska hormoner kan bidra till viktuppgång och att det kan bli svårare att bygga muskler vid träning. Det är dock inte något du behöver oroa dig över speciellt mycket, det finns andra biverkningar av p-piller som är betydligt värre.

Vanliga biverkningar av p-piller är akne och nedstämdhet och om du inte blivit rekommenderad att äta p-piller av medicinska skäl bör du i första hand välja ett hormonfritt preventivmedel.