Hormonfria preventivmedel

Kopparspiral vs hormonspiral → Lär dig skillnaden här!

Både kopparspiralen och hormonspiralen består av en liten t-formad spiral tillverkad av plast som förs in i kvinnans livmoder. Båda spiralerna gör miljön i livmodern ogästvänlig för spermier.

Vad är skillnaden på kopparspiral och hormonspiral

Kopparspiral och hormonspiral fungerar på liknande sätt, och båda är en t-formad plastspiral som förs upp i livmodern av en barnmorska eller gynekolog. Kopparspiralen är dock inlindad i koppartråd medan hormonspiralen istället utsöndrar hormonet gestagen.

Båda preventivmetoderna fungerar på samma sätt, de gör miljön inne i livmodern ogästvänlig för spermierna, och får därför svårt att ta sig dit och befrukta ett ägg.

Den största skillnaden är att hormonspiralen utsöndrar hormoner medan kopparspiralen är ett hormonfritt preventivmedel och utsöndrar istället kopparjoner.

Fördelar och nackdelar

En fördel med både kopparspiral och hormonspiral är att båda sitter inne och fungerar preventivt i upp till fem år och är således ett bekvämt val för dig som inte vill behöva tänka på preventivmedel speciellt ofta.

En annan fördel som gäller båda två är att de måste föras in av en barnmorska eller gynekolog och därför finns det ingen risk att du placerar den fel och påverkar säkerheten, exempelvis som med en cervixpessar.

Om du vill ha ett hormonfritt preventivmedel bör du förstås inte välja hormonspiral, men hormonspiral kan vara ett mycket bra alternativ om du har rikliga och oregelbundna mensblödningar, eftersom hormonerna kan få kontroll på detta problem.

Kopparspiralen däremot kan istället ge dig rikligare blödningar och passar därför inte om du redan har problem med detta. Däremot är det bra om du vill ha ett hormonfritt preventivmedel.

Säkerhet

När det kommer till hur bra de olika spiralerna skyddar är båda lika säkra och är bland de säkraste preventivmetoderna som finns på marknaden. Både kopparspiral och hormonspiral beräknas vara cirka 99 % säkert mot oönskade graviditeter.

Ingen av dem skyddar dock mot könssjukdomar och därför kan kompletterande skydd behövas.