Kopparspiral → Är det säkert och hur fungerar den?

En kopparspiral är en plaststav inlindad i koppar som placeras i kvinnans livmoder. Koppar gör att miljön inne i livmodern blir ogästvänlig för spermier och förhindrar därmed graviditeter. Spiralen sätts in av en barnmorska eller gynekolog.

Vad är kopparspiral?

En kopparspiral är en t-formad spiral tillverkad i plast som förs in i kvinnans livmoder, vanligtvis görs det av en barnmorska på mödravårdscentralen. Spiralens kropp är inlindad i koppartråd, som förändrar miljön inne i livmodern och gör att spermier har svårt att överleva där.

Kopparspiralen innehåller, tillskillnad från hormonspiralen, inga hormoner och har därför inga hormonella biverkningar.

Hormonspiralen ska inte kännas om den är rätt placerad.

När kopparspiralen har slutat verka, efter cirka fem år behöver du återigen besöka en mödravårdscentral för att ta ut den och byta till en ny om du önskar.

Har kopparspiralen biverkningar?

Kopparspiralen har relativt få biverkningar och inga allvarliga men det förekommer ändå biverkningar som kan upplevas påfrestande för kvinnor.

Den vanligaste biverkningen är rikligare mensblödningar, och en del kvinnor upplever att blir så rikliga att det blir ett problem. Mensblödningarna kan också pågå längre och bli oregelbundna. Därför kan kopparspiral vara ett opassande preventivmedel för dig som redan har kraftiga mensblödningar.

En annan biverkning en del kvinnor upplever är att de får kraftig mensvärk på grund av kopparspiralen.

Kopparförgiftning av kopparspiral

Ibland förekommer det oro över att kopparspiral kan orsaka kopparförgiftning men det finns inget vetenskapligt stöd för att det skulle stämma.

Fördelar med kopparspiral

Den största fördelen med kopparspiral är att den har helt hormonfri och har således ingen hormonell påverkan på kroppen. En annan fördel är att du kan ha en kopparspiral insatt i cirka fem år, och behöver således inte bry dig om preventivmedel under den tiden.

En kopparspiral sätts in av en barnmorska eller gynekolog med utbildning och du behöver därför inte oroa dig över att du på något sätt kan påverka spiralens säkerhet.

Vad kostar kopparspiral?

I många regioner är kopparspiralen helt kostnadsfri och sätts in under ett kostnadsfritt besök hos barnmorska på mödravårdscentral. I en del regioner kan du däremot själv behöva betala för spiralen, men priset ligger sällan över några hundralappar. Då är det också viktigt att komma ihåg att spiralen sitter sedan inne i cirka fem år.

Kopparspiral är med andra ord ett mycket prisvärt preventivmedel även om du behöver bekosta det själv i din region.

Är kopparspiral säkert?

Kopparspiral anses vara ett av de säkraste preventivmedlen som finns och fungerar även som akut preventivmedel vid oskyddat samlag.

Däremot skyddar kopparspiral inte mot könssjukdomar.

Läs mer här om andra hormonfria preventivmedel.