Hormonfria preventivmedel-

Menscykel

Får man finnar av att sluta med p-piller? Vi vet svaret!

En del kvinnor som har ätit p-piller och väljer att sluta med det upplever att det drabbas av akne. Det beror på att p-piller motverkar androgenerna, alltså de manliga könshormonerna som ofta är orsaker till akne. Aknen brukar dock läka ut till slut.

Varför får man finnar när man slutar med p-piller?

Till skillnad från påståendet att man går upp i vikt av p-piller som det egentligen inte finns så mycket vetenskapliga studier bakom, finns det vetenskaplig grund för att påstå att du kan få finnar när du slutar med p-piller.

Anledningen till att det är vanligt med utbrott av finnar, eller akne som det egentligen heter är att p-piller motverkar androgenerna i kroppen. Androgener är de manliga könshormonerna och det är ofta en ökad produktion av dessa som bidrar till aknen. P-piller används faktiskt som läkemedel för folk med stora problem med akne.

Slutar du att äta p-piller kommer produktionen av androgenerna återigen gå upp och du kan få problem med akne.

Vågar du inte sluta äta p-piller på grund av risken att få finnar?

Har du fått p-piller utskriven av en läkare just för att du har problem med finnar bör du alltid konsultera din läkare innan du slutar. Men i övriga fall bör du inte vara rädd för att sluta med p-piller på grund av den anledningen.

Utbrottet av akne läker vanligtvis ut av sig själv efter en period. Har man ätit p-piller under många år kan det ta ett tag för hormonsystemet att återställa balansen och aknen kan hänga kvar ett tag, men förr eller senare försvinner det nästan alltid.

Med tanke på att det finns stor osäkerhet på hur hormoner påverkar våra kroppar vid användning under en lång tid, kan risken att få finnar under en period vara värt det.