Featured

Forskningsframsteg inom preventivmedel

Fler sätt skapas för att ha säkert sex, både när det gäller att skydda sig mot graviditet men också mot könssjukdomar. P-pillret har funnits i över 60 år redan, men hur ser egentligen forskningen ut inom preventivmedel?

Det vanligaste preventivmedlet idag är p-piller och kondomer. Men under senare år har även p-stav och spiral blivit ett populärt val bland människor. Utöver dessa har vi dock inte sett någon direkt forskning på nya preventivmedel.

I början av 2019 dök det upp nyhetsartiklar om ”manligt p-piller”, vilket skapade rätt heta diskussioner. Det verkar dock som att ämnet har lagts på hyllan lite.

Anledningen till varför det inte forskas om nya preventivmedel lika mycket som förut, är helt enkelt att vi redan har många alternativ att välja mellan.

Skillnaden är dock att det finns betydligt fler val för kvinnor än för män, vilket har väckt många människors intresse. De flesta personerna idag tycker helt enkelt att det är både kvinnan och mannens ansvar att använda preventivmedel.

När det gäller forskningen är det dessutom svårare att uppfinna preventivmedel för män. Detta eftersom tester behöver göras på båda könen, då det är kvinnan som blir befruktat. Det tar således åt mer tid och pengar att ta fram alternativa sätt än de som redan finns idag.

Det är dessutom inte en lika stor efterfrågan, vilket betyder att det inte finns lika många verksamheter eller människor som vill finansiera forskandet för nya preventinmedel. Frågan om preventivmedel var normalt sätt ett vanligt samtalsämne förr i tiden än vad det är idag, då de flesta i dagens samhälle har börjat se preventivmedel som något givet. Vad som däremot är intressant är att det finns en del välgörenhetsorganisationer och filantroper som bryr sig om preventinmedel. Bland annat har miljardären och filantropen Bill Gates tidigare sagt att han erjbuder 100 000 USD till den som kan uppfinna en skönare kondom. Mer om detta kan du läsa här: https://www.webmd.com/sexual-conditions/news/20130325/bill-gates-condom-challenge

Det finns dock de människor som börjar argumentera om hur säkra vissa preventivmedel är. P-piller, är trots allt en slags medicin som påverkar hormonbalansen i kroppen för kvinnor. Det betyder att preventivmedel inte direkt är naturligt för kvinnors kroppar. P-piller påverkar kvinnans menscykel, något som egentligen ska vara en naturlig process.

Kondomer är därför det bästa alternativet för de kvinnor som inte vill att hormonbalansen ska påverkas. Eller genom att använda hormonfria preventivmedel, som till exempel p-stav, spiral eller helt enkelt be din partner sterilisera sig.