Hormonfria preventivmedel

P-dator → Allt du behöver veta om P-dator!

En p-dator talar om för dig när du är fertil. Det finns två olika typer av p-datorer, en som mäter kroppstemperaturen och ser när den är förhöjd och en annan som mäter ett visst hormon i morgonurinen.

Vad är en p-dator?

En p-dator är en produkt som hjälper dig att hålla koll på när i månaden du är fertil, den kan således användas både som preventivmedel men också för att öka chanserna att bli gravid. Det finns två olika typer av p-datorer, den ena räknar ut när du är fertil med hjälp av temperaturmetoden medan den andra mäter mängden av ett visst hormon i morgonurinen.

P-dator som mäter temperaturen

En p-dator som mäter temperaturen är egentligen bara ett hjälpmedel för att använda sig av temperaturmetoden. Du behöver inte på egen hand mäta din basala kroppstemperatur och sedan föra statistik över den. Med hjälp av p-datorn mäter du kroppstemperaturen direkt på morgonen, och får sedan direkt veta om du har ägglossning den dagen eller inte.

P-dator som mäter hormonmängden

Den andra sortens p-dator mäter mängden av ett visst hormon i din morgonurin, och fungerar likadant som ett manuellt ägglossningstest. Du doppar en speciell sticka i urinen och låter sedan p-datorn att analysera stickan. Du får svar direkt om du är fertil den dagen eller inte.

Vilken p-dator är bäst i test?

Lady Comp av Naturafemme är den p-dator som har fått allra bäst testresultat, både av experter och av användare. Lady Comp är en p-dator som du mäter din basala kroppstemperatur med varje morgon och som hjälper dig att hålla koll på när du är fertil.

Lady Comp har många bra funktioner som hjälper både dig som vill undvika graviditet och dig som vill bli gravid. P-datorn sparar uppgifter om din menscykel i 180 dagar för att resultatet ska bli så säkert som möjligt.

Den har även en inbyggd väckarklocka, eftersom det är viktigt att mäta kroppstemperaturen vid samma tidpunkt varje dag.

Priset för en p-dator

Priset på en p-dator ligger ganska högt jämfört med många andra hormonfria preventivmedel men det är viktigt att komma ihåg att det är endast en engångskostnad. En p-dator kostar från cirka 1 000 kronor upp till 5 000 kronor. Bästsäljaren Lady Comp kostar cirka 4 750 kronor.

Du kan hitta billigare varianter i form av appar, som fungerar likadant som en p-dator men du har en extern termometer och använder dig sedan av en app istället för en p-dator. För en sådan kan du få betala runt 500–700 kronor, men då behöver du ofta även prenumerera på appen.

Är en p-dator säker?

Om en p-dator används på rätt sätt och du är mycket noggrann med att mäta din kroppstemperatur precis när du vaknar eller mäta morgonurinen är det en relativt säker metod.

Metoden fungerar bäst om du har en relativt regelbunden menscykel.