Caya – ett nytt vaginalpessar på marknaden

CAYA-PIC-1-e1407506552363

Caya Contoured diaphragm/ Cayapessar är ett helt nytt vaginalpessar som liksom FemCap täcker livmodertappen för att undvika graviditet.

Cayapessar kan vara insatt 24 timmar och finns i en storlek som passar de flesta kvinnor. Pessaret kan alltså beställas utan utprovning.
Den fick en CE märkning 2013 och är alltså både medicinskt godkänd och kliniskt testad. Mer om säkerhetsnivåerna kan du läsa här http://www.pessar.nu/sakerhet/

Pessar är kostnadsfritt för kvinnor oavsett ålder, skrivna i Stockholms Län. Kontakta din barnmorskemottagning och be dem beställa åt dig. Pessar är även subventionerat i andra landsting med lite olika regelverk, till exempel i Norrbotten, Värmland och Västra Götalands region. Fråga vad som gäller där du bor.

Alla pessar används tillsammans med preventivgel- Contragel grön eller Caya Gel, exakt samma gel fast olika namn – milda, effektiva och biverkningsfria alternativ till spermiedödande kräm. Preventivgelen är baserad på mjölksyra och cellulosa, som immobiliserar spermierna och ger en extra barriär. Kan även användas som glidmedel.

Pessaren kan köpas på www.pessar.nu