Vuxenakne efter du slutade med p-piller?

Hormonella preventivmedel påverkar din hälsa på många sätt. Den dränerar dig på B-vitaminer och zink, har en negativ påverkan på din tarmflora, ökar risken för huvudvärk, svampinfektioner och kan bidra till benskörhet på sikt.

Så länge kroppen påverkas av syntetiskt progesteron och östrogen påverkas många delar av din hälsa. Men det många inte tänker på är reaktionerna din kropp kan visa efter att du precis har slutat med hormonella preventivmedel. Ett av de vanligaste reaktionerna är den du ser på huden.

P-piller används ofta för att få bukt med problematisk akne. Det beror på att det syntetiska östrogenet håller tillbaka produktionen av hudens oljor och fett. Problemet är att huden vänjer sig och blir beroende av en stark syntetisk östrogendos. När du tar bort den dosen i samband med att du slutar med p-piller kommer aknen att komma tillbaka. Med besked. För många kommer det vara värre än någonsin. Tyvärr är dessa efterreaktioner många gånger oundvikliga då de kommer som en konsekvens. Har man tålamod så brukar det värsta att gå över när menstruationen kommit igång och den egna produktionen av naturligt östrogen hunnit bygga upp och fylla igenom hormonbristen vilket tar cirka tre månader.