Din kroppstemperatur – en nyckel till hälsa

Visste du att du kan se när du är fertil (och inte) genom att mäta din kroppstemperatur varje morgon? Du kan läsa mer om detta här och här. Men vad mer kan din temperatur säga om vad som händer i din kropp?

Registrerar man och analyserar sina temperaturvärden över tid kan man få reda på hur menscykeln ser ut från månad till månad som i sin tur speglar hormonnivåerna i kroppen.

Normalt sett har en genomsnittlig kvinna en menscykel runt 28 dagar. När mensen kommer börjar menscykeln och skiftningen i temperaturkurvan sker i samband med ägglossningen och det är också dagarna kring ägglossningen som kvinnan är fertil. Det mönster man letar efter när man analyserar en menscykel är en jämn kurva som går upp vid ägglossning och ner i samband med mensen.  Illustrationen nedan är ett exempel på en cykel i balans.

Vad kan en menscykel där kurvan inte är jämn betyda? Om temperaturvärden spretar, eller och cykelkurvornas toppar och dalar inte är tydliga?

Ibland handlar det om en engångsföreteelse, kanske hände det något kring just de dagar som det avvikande mönstret syntes, såsom en förkylning?

Andra gånger kan det handla om ett avvikande mönster som håller i sig eller som börjat uppenbara sig och varar i flera cykler. Då kan det exempelvis handla om att en pågående inflammation i kroppen, en allergi eller intolerans av något födoämne, stress eller kanske rent utav en brist på progesteron.

Vill du veta mer om vad en cykelanalys kan visa? Klicka här