Den perfekta menscykeln

Din naturliga menscykel, alltså den som är opåverkad av syntetiska hormoner som finns i hormonella preventivmedel, säger mycket om din hälsa. En menscykel i obalans tyder på en hälsa i obalans och det är viktiga signaler att hålla koll på. Men hur ser då den perfekta menscykeln ut?

Förenklat kan man säga att menscykeln börjar när mensen börjar. Hela cykeln bygger upp för att nå en ägglossning som sker i mitten av menscykeln och är det enda dygnet i menscykeln som en befruktning kan ske. Om inte en befruktning sker förbereder sig kroppen på att stöta ut det obefruktade ägget och att inte gå in i en gravid fas. Detta sker genom att en menstruation inträffar och menscykeln startar om.

En hälsosam menscykel kan variera mellan 21-35 dagar och består av två faser. Lågfas och högfas.

  • Menstruationens första dag inträffar på menscykelns första dag. Det skall vara den riktiga blödningen och inte eventuella småblödningar innan. Småblödningarna tillhör föregående cykel. Mensblödningen skall inte vara tjock och inflammerad, blödningen skall ske smärtfritt utan förblödningar. Mensen bör vara mellan 3-5 dagar med en till två dagar av lätta blödningar på slutet.
  • Lågfasen (follikelfasen) Kan variera mellan 7-21 dagar.
  • Ägglossning sker i mitten av cykeln och oftast på dag 14 men kan variera beroende på längden av din follikelfas. Oftast får du en men ytterst sällan två ägglossningar under detta dygn. Efter ägglossning följer alltid en mens. Har du ingen mens har du inte haft en ägglossning. Dock kan du få en blödning som inte är mens när det inte skett någon ägglossning. Ett exempel på detta är syndromet PCOS (Polycystic ovarian syndrome)
  • Högfasen (Lutealfasen) bör vara 14 dagar och skall inte variera mellan cyklerna.

Det finns många saker som påverkar din menscykel. Stress, mat- och sovvanor, träning, ålder, sjukdom, allergier/intoleranser är bara några av sakerna som kan påverka. Under olika faser av livet kan menscykeln se annorlunda ut. Om du börjar märka en stor skillnad i din menscykel kan detta vara symptomet av att något annat inte står bra till. Kanske har du fått en hormonrubbning i kroppen? Förändringen i menscykeln är ofta resultatet av något annat som skett. Då är det viktigt att hitta grunden till problemet för att få tillbaka sin normala menscykel och därmed sitt normala jag. Att genomföra en cykelanalys kan vara ett första bra steg för att upptäcka om menscykeln är hälsosam eller inte.