Beror din PCOS på gluten och mjölk?

Om ägglossningen uteblir under flera cykler och är ett återkommande fenomen brukar man sammanfatta detta under diagnosen PCOS (polycystiskt ovariesyndrom). Ofta beror tillståndet på en kedjereaktion av hormoner i obalans Detta är dock en diagnos med många olika symptom och olika orsaker. Tyvärr brukar konventionell behandling bestå av syntetiska hormoner genom p-piller eller minipiller. Genom att tillföra syntetiska hormoner och stänga av produktionen av naturliga hormoner kan du tillfälligt mörka symptomen men utan att behandla orsaken till problemet. Många gånger är det dessutom syntetiska hormoner som i sig orsakar en hormonell obalans som i sin tur leder till PCOS. Så det finns många anledningar till varför man bör göra en riktig utredning av orsaken.

Dr. Lara Briden, biolog, hormonexpert och författaren till boken ”The Period Repair Manual” har kategoriserat 3 olika typer av vanlig PCOS och åtgärder för dessa.

  1. Insulin-resistent PCOS

Den mest vanliga typen av PCOS . Högt insulin och leptin (hormon som tillverkas i kroppens fettceller) hämmar ägglossningen och stimulerar äggstockarna att producera testosteron.

Insulin resistens orsakas av socker, övervikt, rökning, transfetter och toxiner i vår omgivning.

Kännetecknas av: att du har förhöjda insulinvärden, LH värden, övervikt med högt BMI eller har hållit på med många dieter eller lidit/lider av ätstörningar.

Åtgärd: Sluta helt med socker och försök hitta en hållbar metod för att hålla insulinnivån jämn. Håll också koll på att du får i dig tillräckligt med magnesium, liponsyra, inositol och berberin. En behandling med syntetiska hormoner skulle bara försämra insulinskänsligheten ytterligare och är därför inte bra i detta fall.
Efter ändrade vanor brukar förändring ske gradvis under cirka 6-9 månader.

  1. PCOS efter syntetiska hormoner

Syntetiska hormoner stänger av menscykeln och blockerar en ägglossning. För de flesta kommer ägglossningen igång igen efter att man slutat med sina p-piller. För vissa kvinnor så kan ägglossningen vara blockerad i flera månader eller ibland under flera år.

Kännetecknas av: att du hade regelbundna menscykler innan du började med syntetiska hormoner. Dock är det möjligt att du hade problem med akne förr. Skulle du ta ett blodprov skulle det antagligen visa att du hade ett förhöjt LH-värde eller ett något högt prolaktin värde.

Åtgärd: I sin bok ”The Period Repair Manual” går Dr. Briden närmare in på olika typer av kosttillskott som hon rekommenderar beroende på vilken parameter du har ett högt värde på och hur du bör dosera dessa. Sammanfattat rekommenderar hon Pion (Peaonia lactiflora) och Lakritsrot (Glycyrhiza glabra) om det är dina LH-värden som är förhöjda. Om dina Prolaktin-värden är förhöjda rekommenderar hon kosttillskott på Vitex. Rådgör med en expert innan du påbörjar en egenbehandling om du känner dig osäker.

  1. Inflammatorisk PCOS

Inflammation, kronisk immunaktivering, är ett resultat av stress, toxiner i miljön, tarmläckage (intestinal permeabilitet), och inflammatorisk mat som gluten och beta-kasein A1 (proteinstruktur som återfinns i de flesta mjölkprodukter). Inflammation är ett problem för PCOS eftersom det hämmar ägglossningen, stör hormonreceptorerna och stimulerar steroidhormoner som DHEA och androstendion.

Kännetecknas av: du har ofta problem med återkommande infektioner, huvudvärk, värk i leder elle hudproblem. Dina blodprov visar inflammatoriska bio-markörer som brist på vitamin D, onormala blodvärden, förhöjt C-RP, antikroppar mot sköldkörteln, förhöjd DHEA eller androstendion och att ett urintest visar på spår av tarmläckage (instestinal permeabilitet).

Åtgärd: Reducera stress och försök minska på hormonstörande toxiner i din omgivning som exempelvis bekämpningsmedel, starka rengöringsmedel och plastföremål. Sluta med inflammatorisk mat som vete, mjölkprodukter och socker. Se till att du får i dig tillräckligt med zinc, probiotika och magnesium. Du bör se en långsam men gradvis förbättring under 6-9 månader.