Vaginalpessar

Vad

Milex pessar eller vaginalpessar, är en skål i silikon som täcker livmodertappen och bildar en barriär som fysiskt hindrar spermier att nå livmodern. Skålen fylls även med spermiehämmande gel, den kallas även för pessar gel. 

Vetenskaplig grund

Pessar bygger på att fysiskt hindra spermier från att nå ägget och befrukta det. Genom att täppa till livmodertappen kan spermier inte ta sig in till ägget och befrukta det. Pessaret ska kompletteras med spermiehämmande gel för att uppnå högsta möjliga säkerhet.

Kostnad

Vaginalpessar är ett relativt billigt preventivmedel, till detta kommer löpande kostnad för pessar gelén. Vaginalpessar subventioneras av de flesta landsting till alla kvinnor i alla åldrar och är då gratis för användaren. Gelén köps för egen kostnad. Ett pessar kan hålla i upp till 10 år om man tar väl hand om det.

Inköpskostnad:
Från 0 till 400 kr sek för pessaret och cirka 150 kr för en tub pessar gel.

Totalt efter fem år:
Räknat på subventionerat pessar och fyra tuber pessar gel per år:
Cirka 3 000 kr.

Räknat på två uppsättningar pessar och fyra tuber pessar gel per år:
Cirka 3 800 kr.

Säkerhet

Det beror väldigt mycket på användaren, därför är skillnaden mellan ”typisk användning” och ”perfekt användning” större på pessar än många andra preventivmedel.

Pearl index:
6-16 vilket motsvarar en effektivitet på 84-94%.

Fördelar

  • Fritt från biverkningar, de enda rapporterade biverkningarna som finns är från personer som reagerat med allergi mot silikon.
  • Pessaret sätts in långt innan och det finns därför inte risk att det glöms bort i stundens hetta.
  • Hormonfritt!

Nackdelar

  • Säkerheten skiljer sig mycket beroende på användaren.
  • Pessar skyddar inte mot könssjukdomar.

Inköpsställe

Vaginalpessar ska provas ut hos din barnmorska eller gynekolog för att du ska vara säker på att få rätt storlek. Sedan får du antingen ditt pessar kostnadsfritt från din mottagning eller så får du beställa det, det går att köpa direkt på nätet hos Solann AB:
Solann AB – Milex Pessar

Källor

Solann
Grönt är skönt – miljösmart födelsekontroll
Läkemedelsverket – Antikonception behandlingsrekommendation