Temperaturmetoden

Termometer för temperaturmetoden

Vad

Genom att kontinuerligt mäta basaltemperaturen i kroppen med en termometer kan man avgöra vilka dagar som är fertila och när man då bör avstå från samlag eller använda preventivmedel om man vill undvika en graviditet. Vill man däremot bli gravid använder man metoden för att identifiera de fertila dagarna och därmed när man bör försöka.

Vetenskaplig grund

Man är endast fertil under det dygn då ägglossningen sker och ägglossning sker endast en gång under varje menscykel. I tillägg kan mannens spermier överleva mellan tre till fem dygn i kroppen. Sammantaget kan alltså en kvinna bli gravid under cirka sex dygn per menscykel.

Under menscykeln varierar hormonnivåerna i kroppen vilket påverkar vilotemperaturen i kroppen, den så kallade basaltemperaturen. Basaltemperaturen följer en unik kurva för varje kvinna och återkommer varje månad. Gulkroppshormon bildas i kroppen efter ägglossning och gör att kroppstemperaturen höjs med upp till 0,5 grader Celsius och fortsätter att vara förhöjd till nästa mens.

Genom mätning av basaltemperaturen kan temperaturkurvan kartläggas och därmed vilka dagar som är fertila. Man måste däremot ha koll på i förväg när ägglossningen kommer ske genom att studera sina tidigare temperaturkurvor och räkna ut när temperaturhöjningen och därmed ägglossning kommer att ske.

Produkter

De finns många tillverkare av basaltemperaturmätare. Dessa tillhandahar termometrar med en hög precision.
Det finns termometrar med plasthölje runt sensorn som ger ett säkert resultat på kortare tid.
Termometrar med metallhölje är mer känslig för rummets temperatur och kan ibland ha svårt att få fram ett korrekt värde.

Exempel på basaltemperaturmätare:
I grundläget räcker det med en termometer med hög känslighet och en temperaturkarta där man fyller i värdena.

Inköpskostnad: Mellan 200-500 sek för termometer.
Efter fem år: Inga löpande kostnader.

Säkerhet

Att genomföra temperaturmetoden manuellt har enligt kliniska studier, ett pearl index på 2-20 vilket motsvarar en effektivitet på 80-98 %.

Inköpsställe

En termometer med hög känslighet finns att köpa på de flesta apotek. Temperaturkartor går att ladda ner från internet.

Källor:

Netdoktor.se
Planned Parenthood