Kvinnlig kondom

Vad

En kvinnlig kondom är lika en normal kondom men förs in i slidan innan samlag, istället för att sättas på penis. Det är alltså kvinnan som kan ta ansvar för att skydda sig utan att behöva få sin partner att använda ett preventivmedel. Den kvinnliga kondomen är den enda produkten en kvinna kan använda för att effektivt hindra könssjukdomar.

Vetenskaplig grund

Kvinnlig kondom är ett relativt nytt preventivmedel som uppfanns 1987 i Danmark. Den finns i olika varianter, både med och utan latex. Den är uppbyggd av en innerring som förs in i slidan och håller kondomen på plats och en ytterring som stannar utanför slidan och förhindrar att kondomen glider ut eller åker in. Det är precis som andra kondomer en engångsprodukt som används en gång och sedan slängs.

Kostnad

Subventionerat i vissa landsting för ungdomar, priser för en kondom ligger på cirka 20-30kr.

Inköpskostnad:
20-30kr

Totalt efter fem år:
Räknat på 20kr per kondom och en kondom per vecka:
Cirka 5200kr.

Effektivitet

Det finns inga officiella uppgifter på  effektiviteten för en kvinnlig kondom specifikt, men det antas att säkerheten är densamma som kondomer generellt. Precis som med vanlig kondom beror säkerheten till stor del på användaren, därav är skillnaden mellan ”typisk användning” och ”perfekt användning” större på kondom än många andra preventivmedel.

Pearl index:

2-18 vilket motsvarar en effektivitet på 82-98%.


Fördelar

• Det enda preventivmedlet kvinnor kan använda för att skydda sig och sin partner mot könssjukdomar.

Nackdelar

• Dyrare än manliga kondomer och svårare att få tag på.

Inköpsställe

För ungdomar går det att få kvinnliga kondomer gratis på ungdomsmottagningar, de finns vanligtvis inte att köpa på apotek eller matvarubutiker som andra kondomer utan beställs istället via nätet. Går att köpa direkt på nätet hos Solann AB:
Solann AB – Kvinnlig kondom

Källor

 

DELA
Föregående artikelKopparspiral
Nästa artikelIUB – Kopparboll